top of page
Foto van schrijverJasmine Buntinx

๐——๐—ฒ ๐—ฅ๐—ผ๐—น ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฉ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฝ๐—น๐—ฒ๐—ฒ๐—ด๐—ธ๐˜‚๐—ป๐—ฑ๐—ถ๐—ด๐—ฒ๐—ป ๐—ถ๐—ป ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ฉ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป๐—ฑ ๐—ญ๐—ผ๐—ฟ๐—ด๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฎ๐—ฝ


Deze gedachten kwamen bij me op vannacht, nadat ik een hele dag had samengewerkt met verschillende opleidingen om een interprofessionele dag te organiseren. Het was een inspirerende dag, maar het zette me ook aan het denken. ๐Ÿค”


In de afgelopen jaren lijkt het verpleegkundig beroep te zijn uitgehold door de opkomst van andere zorgberoepen. Waar verpleegkundigen vroeger uitgebreide kennis over voeding hadden en basis voedingsadvies gaven, wordt dit nu vaak direct doorverwezen naar diรซtisten. Een vergelijkbare verschuiving zien we bij de taken van kinesisten en ergotherapeuten. Verpleegkundige specialisten worden aangesteld om, naast hun vele andere verantwoordelijkheden, ook educatieve taken over te nemen. Daarnaast zien we psychologische consulenten in de geestelijke gezondheidszorg, wat de vraag oproept: wat blijft er nog over voor de verpleegkundigen? Is het enkel het uitdelen van medicatie?


Het lijkt alsof bepaalde beroepen specifieke taken vermijden, zoals hygiรซnische zorg, bepaalde medische handelingen en medicatiebeheer, waardoor deze taken bij verpleegkundigen blijven liggen. En dan vooral bij de basisverpleegkundigen, niet bij de bachelors.


Hoewel dit misschien een ๐™š๐™š๐™ฃ๐™ฏ๐™ž๐™Ÿ๐™™๐™ž๐™œ๐™š ๐™š๐™ฃ ๐™ฏ๐™ฌ๐™–๐™ง๐™ฉ-๐™ฌ๐™ž๐™ฉ ๐™ฌ๐™š๐™š๐™ง๐™œ๐™–๐™ซ๐™š is, voel ik toch een kern van waarheid. Is dit een kwestie van ego? Of van het niet holistisch willen benaderen van de patiรซnt? Wat wil de patiรซnt eigenlijk? Hoe is hij gediend met twintig zorgverleners om zich heen? Maken we de zorg niet complexer dan nodig?


Ik droom ๐Ÿ—ฏ van een ๐™ฏ๐™ค๐™ง๐™œ๐™ค๐™ฅ๐™ก๐™š๐™ž๐™™๐™ž๐™ฃ๐™œย waarin alle zorgberoepen hetzelfde eerste jaar doorlopen. Waarin vakken zoals anatomie, communicatievaardigheden, basis psychologie en hygiรซnische zorg worden onderwezen, evenals alle taken die een bekwame helper mag uitvoeren. Vanuit deze basis kan men dan kiezen welke richting men op wil. Het is een droom die ik waarschijnlijk niet meer zal meemaken, maar ik blijf er graag over dromen.


โ• Ik wil benadrukken dat ik hiermee geen afbreuk wil doen aan de waarde van andere zorgberoepen. Elk beroep heeft zijn eigen belangrijke bijdrage aan de zorg, en mijn intentie is om een constructieve discussie te starten over hoe we de zorg voor patiรซnten kunnen optimaliseren.


Graag verwijs ik ook naar mijn boekย ''๐——๐—ผ๐—ฒ ๐—ถ๐—ธ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐˜„๐—ฒ๐—น ๐—ด๐—ผ๐—ฒ๐—ฑ ๐—ฎ๐—น๐˜€ ๐˜‡๐—ผ๐—ฟ๐—ด๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—น๐—ฒ๐—ป๐—ฒ๐—ฟ?'', waarin ik onderstaande passage aangeef dat er voor een persoon geen verschil is tussen zorg en welzijn. Nog steeds verkrijgbaar via www.carepartners.be.


9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

3 belangrijke vragen ๐Ÿง

Onlangs woonde ik een lezing bij waarin een medewerker van een ziekenhuis aangaf dat er wordt overwogen om bij het aannemen van nieuwe...

Comments


bottom of page